'Ongeremde gasten'

Na de start in 1997 van gitaarduo Ongeremd, met tussendoor een uitbreiding naar band en trio, kwam in 2013 de grootste verandering.

Het begon allemaal in de zomer van 2012 met een straatoptreden op de braderie in Egmond aan Zee. Op een stralend mooie dag belde een van de muzikanten van de Ongeremde band het kringetje rond om te vragen wie er zin had om mee te gaan naar Egmond. Dezelfde avond nog speelde er een compleet nieuwe band. Inclusief een Spaanse accordeoniste, die bij een van de muzikanten verbleef voor een vakantie. De 'uitheinige' stemming zat er direct in bij de muzikanten, wat oversloeg op het langsschuifelende braderievolk. De mannen die zich meestal dodelijk vervelen bij dit soort activiteiten en mee moeten van 'moeders', monterden allemaal op bij het horen en zien van deze 'jonge honden' van dit Ongeremde gezelschap.
Dat smaakte naar meer en de volgende avond stond er op de kunstmarkt in Bergen een 7- koppige band te spelen.

Af en toe spelen er ook spontane 'passanten' mee met de gasten

Een jaar later werd de 'Spaanse' weer 'ingevlogen' en toerde de hele zomer mee met Ongeremd. Vanaf dat moment ging Ongeremd meer akoestisch spelen. Spoedig werd bij de optredens de eerste set standaard zonder geluidsinstallatie gespeeld. Het gitaarduo speelde ooit een keer voor 500 man op deze manier en dat was toen een doorslaand succes.

In mei 2022 was het laatste optreden met een geluidsinstallatie. Er werd besloten om alleen nog akoestisch te spelen.

De kleinschaligere akoestische optredens gaven meer voldoening dan op een afstand of podium te spelen. Het directe contact met het aanwezige volk, het praatje tussendoor, de grappen en grollen over en weer en vooral de verzoekjes waren zeer belangrijke bijdragen voor een geslaagd feest. Het 'credo' was dan ook 'samen maken we er een leuk en mooi feest van'. Door de laagdrempelige opstelling, ze liepen immers tussen het volk door, kregen ze ook meer respons op de zogenaamde 'gastoptredens'. De meest gehoorde reacties van de mensen waren dan ook prompt altijd: 'wat leuk en gezellig zeg, ze hebben muziek en we kunnen nog praten ook'.

Momenteel is het in overleg mogelijk om aan het einde van een avond toch nog een setje elektrisch te spelen. Speciaal voor het danslustige volk. Daarvoor hebben ze een piepklein geluidssetje mee voor een niet al te grote groep.

>> Naar het repertoire